17 September 2011

0
Komen

ku pinang kau dengan bismillahbest lagu neyh :).. hayati la ek...
terima kasih daun keladi

16 September 2011

0
Komen

santai.. jawab teka - teki ini


  • apa yang paling DEKAT dengan kita di dunia?
  • apa yang paling JAUH dari kita di dunia?
  • apa yang paling BESAR di dunia?
  • apa yang paling BERAT di dunia?
  • apa yang paling RINGAN di dunia?
  • apa yang paling TAJAM di dunia?jawapannya :

satu hari imam al - ghazali berkumpul dengan anak - anak muridnya, lalu imam al - ghazali bertanya :

PERTAMA :
"apa yang paling dekat dengan kita di dunia ini?"
muridnya menjawab : "orang tua, guru, kawan dan sahabatnya."

imam al - ghazali menerangkan semua jawapan mereka benar. tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. sebab itu sememangnya janji Allah SWT bahwa setiap yang bernyawa pasti akan mati. (QS Ali Imran 185)
KEDUA :
"Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?"
muridnya menjawab : "negara china, bulan, matahari dan bintang - bintang."

Lalu imam al - ghazali menerangkan bahawa semua jawapan yang diberikan oleh mereka adalah BENAR. Tetapi yang paling benar ialah MASA LALU. Walau dengan apa cara sekalipun kita tidak dapat kembali ke masa lalu. oleh itu, kita harus menjaga hari ini dan hari - hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran agama.
KETIGA :
"Apa yang paling besar di dunia ini?"
muridnya menjawab : "gunung, bumi, dan matahari."

semua jawapan itu BENAR kata imam al - ghazali. tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini ialah NAFSU. (Q.S Al - A' Raf 179). maka kita harus berhati - hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.
KEEMPAT :
"Apa yang paling berat di dunia ini?"
muridbya menjawab :"besi dan gajah."

semua jawapan adalah BENAR kata imam al - ghazali, tetapi yang paling berat ialah MEMEGANG AMANAH. (Q.S Al - Ahzab 72). tumbuh - tumbuhan, binatang, gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta menjadi khalifah di dunia ini. tetapi, manusia dengan sombongnya meyanggupi permintaan Allah, sehingga banyak dari manusia memasuki neraka kerana ia tidak memegang amanah.
KELIMA :
"Apa yang paling ringan di dunia ini?"
muridnya menjawab : "kapas, debu, angin dan daun - daunan."

semua itu BENAR kata imam al - ghazali, tapi yang paling ringan di dunia ini ialah MENINGGALKAN SOLAT. Gara - gara pekerjaan, kita meninggal solat ; gara - gara mesyuarat, kita meninggalkan solat.
KEENAM :
"Apakah yang paling tajam di dunia ini?"
muridnya menjawab : "pedang."

BENAR, kata imam al - ghazali, tapi yang paling tajam adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia selalu menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri. 
credit to : Pakar Cinta 
terima kasih daun keladi

14 September 2011

1
Komen

nurse....kerja senang??

sebut je pasal nurse mesti semua fikir pasal orang yang memakai baju berwarna putih, merawat orang, memberi ubat dan yang paling best : ingat nurse, ingat jarum suntik tu...

mungkin ada di antara anda pernah bercita - cita menjadi seorang nurse satu tika dulu atau dengan erti kata lain masa zaman kecik - kecik dulu. DK pernah bertanya seorang budak kecik ni, dia memang bercita - cita nak jadi nurse, bila DK tanya nape nak jadi nurse dan jawapan yang tak diduga : jadi nurse senang, cucuk orang je. hahaha. saat itu DK hanya mampu tersengih. xpela, budak. mana tahu erti hidup lagi.

kepada yang berminat untuk menjadi seorang nurse, DK nak tekankan bahawa seseorang itu perlu meneguhkan lagi minat tu. kerja nurse ni nampak je senang. ke hulu ke hilir bagi ubat, pastu, bila siap bagi ubat nampak nurse duk kat kaunter jep. padahal, tugas nurse x berakhir dekat situ jep. mereka semua bukan duduk saja jep kat kaunter. mereka kene buat report, manage time untuk bagi perawatan kat patient dan macam - macam lagi la. patient pulak bukan satu nurse, satu patient tapi satu nurse, 10 patient yang kene dijaganya. memang meletihkan.
macam ni la kalo jadi nurse yang tak tahan fizikal dan mental.

tugas nurse bukan lah senang seperti yang dijangka. dan ingatlah, tugas nurse melibatkan nyawa manusia. bukan nyawa haiwan, bukan nyawa tumbuhan. sedangkan nyawa haiwan dan tumbuhan pun perlu kita jaga, inikan pula manusia. setiap saat itu amat penting bagi nurse. kalau nurse terleka, habehla nyawa melayang. perkara yang perlu diambil kira ialah ubat. ubat memang penting dan wajib tahu sbb ubat ni kadang - kadang cara pemberian lain, ada pula kontraindikasi ( pantang - larang), ada pulak kesan sampingannya. jika kita tersalah bagi ubat, kita akan tunggu masa untuk dipenjarakan sekiranya ubat tersebut memberikan kesan yang buruk kepada patient.

nurse pula tidak boleh berhenti belajar takat tu jep..maksud DK, kalau diploma, diploma je la. mereka perlu menambah pengetahuan mereka berkaitan dengan perawatan patient dari masa ke masa. kalau x, jadilah kita seorang nurse yang ketinggalan keretapi laju. orang lain da sampai ke wakaf baru, kita baru nak bertolak dari soromban nuh.. nurse yang macam ni, doktor dan orang lain akan pandang rendah jep. kalau boleh, pengtahuan seorang nurse ni perlu berada sama tahap dengan doktor, barulah orrang akan tabik sprrringggg!!!

nak jadi nurse, xboleh la jalan terkedek2 macam itik pulang petang. kalau ada emergency jalan macam tuyh, habeh kiok patient. nurse mestilah bertindak pantas dan cekap melakukan kerja. kerja pula mestilah berlandaskan apa yang dipelajari selama ni. kalau tak paham, kene tanya yg senior. kalo buat bodo sombong, susahla kita nak dpt kerjasama. buat la kerja terkontang - kanting sorang. *sedih pulok bunyinye..
jadi nurse panik macam ni pun xley gop. xjadi keje gtuyh..huahuahua

akhir kata, *cewahhh.. ayat karangan darjah 6 doh tubik doh..hihihi. kepada adik - adik kat luar sana, yang berazam jadi nurse, kuatkanlah semangat anda, kerana bimbang jadi shock ditengah jalan *maksud, DK terkandas semasa belajar. betulkan niat di hati, jadi lah nurse kerana yang baik. semoga adiq2 berjaya :)
terima kasih daun keladi

0
Komen

wordless wednesday #3


terima kasih daun keladi

0
Komen

wordless wednesday #2

w

terima kasih daun keladi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Designed by ♥ WWW.MYRAVEA.COM ♥